Дома > Вести > Company News

PPR Pipes Increased Mechanical Strength To Improve Production

2018-11-15

First, the basic principles of plastic extrusion

Индустријата за преработка на пластика е високоинтегрирана технолошка индустрија. Тоа вклучува полимерна хемија, полимерна физика, теорија на интерфејс, пластична машинерија, мувла за обработка на пластика, принципи за дизајн на формули и контрола на процесите и така натаму. Теоријата на истиснување главно го проучува движењето и промената на пластиката во екструдерот. Односот помеѓу трите физички состојби на полимерот, PPR ја цевки врската помеѓу структурата на завртката, пластичните својства и условите за обработка на полимерот во различен температурен опсег под дејство на одредена надворешна сила во екструдерот. За да се изврши разумна контрола на процесот. Со цел да се постигне целта за подобрување на производството и квалитетот на пластичните производи. Пластични полимерни материјали, загреани при постојан притисок, во различен температурен опсег, има стакло, висока еластичност, вискозен проток на три физички состојби. Општа температура на обликување на пластика над вискозната температура.

Второ, контрола на процесот на обликување на истиснување од полиолефинска цевка

Контролните параметри на процесот на истиснување вклучуваат температура на обликување, работен притисок на екструдер, брзина на завртка, брзина на истиснување и брзина на влечење, брзина на напојување, ладење и така натаму.

1. Pretreatment of raw materials

Полиолефинот е не-абсорбента материјал, обично многу ниска содржина на влага, може да ги задоволи потребите на истиснување, но кога полиолефинот содржи абсорбента пигменти, како што се јаглерод црна, чувствителна на влага. Покрај тоа, кога употребата на материјали и полнила, содржината на вода ќе се зголеми. Влагата не само што предизвикува груба внатрешност и надворешност на цевката, туку исто така може да предизвика меурчиња во топењето. Често суровините треба да се претретираат. Општа употреба на сушење, исто така, може да се додаде со соодветна функција за одвлажнување на адитивите. Како што се defoamers. Сувата температура на ЈП е генерално 60-90 степени. На оваа температура, PPR цевки, приносот може да се зголеми за 10% до 25%.

2. контрола на температурата

Температурата на обликување на истиснување е неопходна за промовирање на пластифицирање на материјали за обликување и проток на топење од пластика. Материјалот од пластика и квалитетот и приносот на производите имаат многу важно влијание. Пластично истиснување Теоретскиот прозорец за температура е помеѓу температурата на проток на вискозитет и температурата на деградација. Опсегот на температура е широк за полиолефините. Обично над точката на топење, може да се обработат 280 степени или помалку. За правилно контролирање на температурата на обликување на истиснување, прво мора да ја разбереме границата на температурата на материјалот што се обработува и неговите физички својства на врската. Да ги дознаете неговите карактеристики и закони со цел да изберете подобар температурен опсег за обликување на истиснување. Затоа, поставувањето на температурата треба да ги земе предвид следниве аспекти: Прво, самиот полимер, како што се точка на топење, големина и дистрибуција на молекуларна тежина на PPR цевки, индекс на топење и така натаму. Проследено со перформанси на опремата. Некои опрема, храна дел од температурата на домаќинот има големо влијание врз струјата. Повторно, со набудување на цевката умре, површината на цевката за истиснување е мазна. Дали меурот и другите појави да се суди.

The extrusion temperature includes the set temperature of the heater and the melt temperature. The heating temperature is the temperature provided by the external heater. The melt temperature refers to the temperature of the material between the front of the screw and the head.

The barrel temperature distribution, from the feed zone to the die, may be flat, incremental, decreasing and mixed. Mainly depends on the material point and the structure of the extruder.

Head set the temperature, in order to obtain better appearance and mechanical properties, and reduce the melt outlet expansion, the general control of the body temperature is lower, the machine head temperature is higher. The machine head temperature is high, can make the material smoothly into the mold, but the shape of the extruded material is poor, the shrinkage increases. Head temperature is low, the material plastic bad, melt viscosity, nose pressure rise. Although this will make the product too dense, after the shrinkage rate is small,PPR Pipes the product shape stability is good, but the processing is more difficult, from the mold expansion larger, the product surface rough. But also lead to increased backpressure extruder, equipment load, power consumption also increases.

Температурата на матрицата, температурата на матрицата и јадрото мувла имаат ефект врз завршувањето на површината на цевката. Во одреден опсег, калапот за умре и температурата на јадрото на мувла се високи, а површинската завршница на цевката е висока. Општо земено, PPR цевките температурата на излезот на умре не треба да надминува 220 степени, температурата на топење на влезот на главата е 200 степени, а температурната разлика помеѓу влезот и излезот на главата на машината не треба да надминува 20 степени. Бидејќи поголемата температурна разлика помеѓу топењето и металот ќе предизвика појава на кожа на ајкула. Прекумерната температура на топењето доведува до умирање. Но, специфичната одлука за реалната состојба.

The melt temperature is the actual temperature of the melt measured at the end of the screw and is therefore the dependent variable. Mainly depends on the screw speed and barrel setting temperature. The upper limit of the melt temperature of the extruded polyethylene pipe is generally defined as 230 degrees. Generally controlled at about 200 degrees is better. Polypropylene pipe extrusion melt temperature limit is generally 240 degrees. Melt temperature should not be too high. Generally consider the degradation of materials,PPR Pipes while the temperature is too high will make pipe material difficult.

3. Контрола на притисок

Најважниот параметар на притисок во процесот на истиснување е притисокот на топењето, односно притисокот на главата, генерално, го зголемува притисокот на топење, ќе го намали излезот на екструдерот, оставајќи ја густината на производот зголемена, придонесува за подобрување на квалитетот на производот. Но, притисокот е преголем, PPR цевките ќе донесат безбедносни проблеми. Притисок на топење и големината на суровините, структура на завртката, брзина на завртката, температура на процесот, број на мрежеста мрежа, порозна плоча и други фактори. Притисокот на топењето обично се контролира помеѓу 10 и 30 MPa.

4. Поставување на вакуум

Vacuum stereotypes mainly control the vacuum and cooling speed of the two parameters. Usually in the appearance of the quality of the pipe to meet the premise, the vacuum should be as low as possible, so that the pipe stress is small, the product in the storage process deformation small.

5. оладете се

Polyethylene pipe extrusion molding in the cooling water temperature requirements are generally low, usually below 20 degrees, in the production of PPR pipe, the first paragraph of the temperature can be slightly higher, the latter part of the lower, resulting in a temperature gradient. It is also important to adjust the cooling water flow. Flow is too large, the pipe surface rough, resulting in spot pits. Flow is too small,PPR Pipes the surface of the pipe to produce bright spots easy to pull off, such as uneven distribution, pipe wall thickness uneven, or oval.

6. Брзина на завртка и брзина на истиснување

Screw speed is to control the extrusion rate, yield and product quality of heavy industry parameters. The speed of the single screw extruder increases and the yield increases. The shear rate increases and the apparent viscosity of the melt decreases. Is conducive to the homogenization of materials. At the same time due to good plasticization, so that the interaction between the molecules increased mechanical strength. But the screw speed is too high, the motor load is too large, the melt pressure is too high, the shear rate is too high, from the mold Peng expansion, the surface deterioration, and the amount of instability.

7. Traction speed

Брзината на влечење директно влијае на дебелината на wallидот на производот, димензионалната толеранција, перформансите и изгледот, односот на брзината на влечење да биде стабилен, и брзината на влечење и брзината на истиснување на цевките се совпаѓаат. Односот на брзината на влечење и брзината на линијата на истиснување го одразува степенот на ориентација што може да се случи во производот, што се нарекува сооднос на влечење и мора да биде еднаков или поголем од 1. Брзината на влечење се зголемува, а температурата на стереотипите за ладење е постојан, Тогаш производот во ракавот за димензии, ладењето на резервоарот за вода за да остане во времето е релативно краток, по ладењето на готовиот производ, исто така, ќе биде повеќе во преостанатата топлина, топлината ќе го направи производот во процес на влечење настанала ориентацијата на ориентационата структура, PPR цевки што резултира во намалување на степенот на ориентација на статијата. Колку е поголема брзината на влечење, толку е потенка дебелината на wallидот на цевката, толку е поголемо намалувањето на готовиот производ по ладењето. Колку е помала брзината на влечење, толку е подебела дебелината на wallидот на цевката, толку е поголема веројатноста да се доведе до складирање помеѓу матрицата и ракавот за димензионирање. Уништување на нормалното производство на истиснување. Затоа, процесот на истиснување во брзината на истиснување и брзината на влечење мора да бидат добро контролирани.

8. On - line quality control and post - processing of pipe

Кристалните полимери базирани на полиолефин, перформансите на долните цевки се разликуваат од големината и перформансите на производот на цевката кога се испорачува. Главните причини се, прво, процесот на ладење на полиолефинот во топењето да се појави кристализација, кристалност и кристална форма и температура и термичка историја, време за поставување. Второ, температурата надвор од цевката е обично повисока од собната температура. Трето, веднаш надвор од склопувачката линија на стрес во цевката. Со цел да се постигне стабилноста на перформансите и големината, PPR цевките општа полиетиленска цевка треба да се стават надвор од склопувачката линија 24 часа, полипропиленската цевка да се постави по 48 часа, според соодветните стандарди за тестирање на перформансите.


We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept